Thursday, March 26, 2009

Naluri seorang kanak-kanak.

Anak gua demam dua hari kebelakangan ini. Nak tumbuh gigi (lagi). Pulak tu, demamnya datang bersama-sama rakan-rakan baik dia; batuk dan selsema. Kasihan. Untuk seseorang seperti Sarra, gua kagum dengan hati besinya. Dia akan merengek hanya bila terasa sangat rimas. Signal bagi gua untuk peluk dia, untuk menghentikan kegelisahannya. Teringat gua masa demam kecik-kecik dulu. Mak gua akan setia menemani gua di sisi. This time, turn gua untuk laksanakan perbuatan yang sama, memenuhi keperluan naluri anak gua untuk berasa selamat dan disayangi.

Pagi ini gua dikejutkan dengan bunyi gurauan Ita bersama Sarra. Ita bilang suhu badan Sarra sudah turun. Gua tengok pun Sarra dah mula senyum-senyum. Alhamdulillah. Sesungguhnya kesabaran itu ada ganjarannya.

Gua notice sesuatu pagi ini, mata Sarra sudah mula boleh mengekori pergerakan flashcard hasil ciptaan gua dan Ita. Gua memang tau dia boleh melihat, doc aje yang pandai mengeluarkan hipotesis yang bukan-bukan. Anak gua, tentulah gua dengan Ita lebih arif! Kebelakangan ini juga gua lihat Sarra begitu aktif bermain. Begitu bersungguh dia cuba untuk menghiburkan hati gua dan Ita dengan caranya yang unik lagi tersendiri. Hahaha. Abi hargai sangat-sangat sangat kesungguhanmu nak.

Satu fakta yang gua telah baca dan amat tertarik; kanak-kanak akan terus bermain, kerana ini naluri mereka, biar pun berjuta kekangan yang terpaksa dihadapinya. They are smarter than what you think they are. Lantas mengingatkan gua pada sifat 'Adaptive', salah satu dari fitrah manusia. Kalau kita tak boleh buat A, kita cuba B.

Satu motivasi bagi kita-kita yang senantiasa mudah berputus asa.

3 comments:

 1. cayam kat doter kite..sarra the debokss!!!

  ReplyDelete
 2. yeszerr...setiap anak tu ade keistimewaan tersendiri..hanya kite..parents dia yg tau...

  ReplyDelete
 3. Betul2! Dedek, jom kita kasi sekeh2 sikit doc tu! Huahua.. Itupun kalau dia tak handsomelah! Hehehe..

  IbuDayCare team will always be there for her.. :)

  ReplyDelete